Test av Leupold VX-R 3-9X50 kikkertsikte

Jeg var på utkikk etter et par gode lyssterke kikkerter for den kommende turen på hjortejakt. Det er mange fine rifle kikkert på markedet, men er litt ubekvem med de høye prisene på tyske merkevarer.  En god kikkert fra Tyskland eller Østerike koster omkring 20.000 kr. Jeg har alltid trodd på Zeiss, Swarovski og Schmidt & Bender, men fikk et godt tilbud på Leupold VX-R 3-9 × 50 med opplyst  duplex «rødpunkt». Kikkerten kan kjøpes for omkring kr 7500 etter en liten forhandling, her.

leuphjort

 

VXR_3-9x50-2

Kikkerten utmerket seg ved første møte ved å være kort, kompakt, lett og med matt og slitesterk overflatebehandling. Den ble umiddelbart etter  mottaket montert på min 338 win mag – i en Leupold QRW-montasje – som jeg er en stor fan av. Vekten er beskjeden med 456 gram og øyedistansen er ca 10 cm. Den lange øyeavstanden setter jeg pris på  når den skal sitte på en 338! 

_VXR_3-9x50

Etter 25 skudd var jeg øm, men treffpunktet var fortsatt akkurat der det skulle være – godkjent så langt.

En nyttig funksjon er belysningen. På / av-knappen sitter som et eget tårn ved venstre side av kikkerten. Det er en enkel plassering og knappen er midt på – dvs. den er lett å finne i mørket. 

vxr-3950-1

Du kan regulere 8 lysintensiteter og slå den på når du begynner å jakte. Hvis du ikke rører riflen, går lyset av automatisk etter 3-4 min. , og den slår seg av igjen når du går.

Jeg investerte også i Leupolds caps både foran og bak. De er skrudd inn og produsert i 6061 fly aluminium. Normalt er jeg ikke for hatter og har brukt en liten formue av alm. butler creek, men jeg er veldig imponert over Leupolds aluminium linsekapsler

flip2 flip1 flip0flip5 flip4

Det er solide neodymmagneter i kappene, slik at de ikke klapper, og er lett og helt stille  å åpne. Hvis du kjøper en Leupold – sørg for at du får Leupolds caps med, du vil ikke angre på det!

Jeg var spent på hvor god dette kikkertsikte var i dårlige lysforhold, da jakten på hjort ofte skjer i skumringen.  Den første kvelden kom en hjort, i det absolutt siste skytelyset. Bare fordi vi hadde sett hjorten tidligere på kvelden, skjønte jeg at den kunne skytes. Da jeg kastet et blikk inn i kikkerten, var det overraskende mye lys tilgjengelig. Firedotten ble aktivert med den nest minste styrken og jeg fant målet og skuddet gikk. Hjorten gikk ned med en gang.

1hjort-mvk-2-1200

 

Hadde jeg ikke hatt en opplyst retikkel, ville det være vanskelig å plassere kulen så bra.

En annen hjort og ett rådyr falt de kommende dagene og jeg var mer enn fornøyd med kikkerten under de dårlige lysforholdene. Den siste hjorten, en sterk 14-takker, ble skutt under de verste forholdene jeg har prøvd på jakt så langt, og igjen var det nok lys i kikkerten til å sette en godt plassert kule på 120 meter avstand – men bare på grunn av rødpunkten.

Jeg er veldig godt fornøyd med å ha kjøpt en lyssterk kikkert i god kvalitet for under 8000 kr.!

Ulemper: Kikkerten er veldig kort og ligger kort mellom basene.

Ellers, «Thumbs up» herfra.

Les også: http://kikkert.blogg.no/1493752162_leupold_vx2_39x40_er_kret_til_beste_hjortejakt_kikkert_2017_i_usa.html

Link og mere info om kikkerten  her

Kikkerten kan kjøpes hos: https://www.kikkertsalg.no/

Les test av Leupold kikkert https://www.kikkertsalg.no/kikkerttest-leupold-vx3i/

 

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *