Noblex NW100 termisk kikkert  „Made in Germany“

Vi tester den tidligere relativt ukjente Noblex NW100 termisk kikkerten. Den er et resultat av et samarbeid mellom Noblex og Heimdal og er stort sett produsert i Tyskland. Bare ASi-sensoren kommer fra ULIS-selskapet i Frankrike. Dette er en såkalt enhet med dobbelt bruk. Den kan brukes til observasjon som en håndholdt kikkert, men kan også brukes som et «klick on» foran på et kikkertsikte.

Produsenten opplyser at den er testet av forsvaret og at 70% av produksjonen er for militære brukere. Noblex NW100 er rekyltestet til 1000 G og kan benyttes på de fleste våpen.  Deteksjonsavstanden med 50 mm linse er et menneske på 1.320 meter og kjøretøy 3.380 meter. Den har en OLED-skjerm med den minste pikselstørrelsen i verden. OLED har

en mye høyere (10x) kontrast enn f.eks. LCOS- eller LCD-skjermer.

 

Testkikkerten er utstyrt med en 384×288-sensor (17 um pixelstørrelse), en 47 mm frontlinse og en OLED-skjerm på 1024×768 piksler. Av spesiell interesse er det medfølgende bajonettadapteret fra Rusan, som NW100 kan festes på i løpet av sekunder. Dette gjøres ved hjelp av en roterende bevegelse og er relativt stille. Innkoblingstiden er på bare seks sekunder. Noblex NW100 bytter automatisk til «festemodus» når den plasseres på kikkertsiktet. Bildet blir mindre og fyller synsfeltet for dagslysoptikk med ca. 3x forstørrelse.  Adapteret nullstilles enkelt uten behov for innskyting. Det kan klikkes på kikkerten for deretter å benytte funksjonen nullstilling og siktebildet kan justeres.

Bildekvaliteten er god og det kreves ikke at et ekstra okular blir aktivert, som må skrues på. Displayet viser status for batteriet, klokkeslettet med datoen og gjeldende digital forstørrelse (1-8x). Den optiske forstørrelsen er 2,5. Med sine 613 gram, inkludert batterier, er det ikke akkurat en lettvekter, men NW100 er fremdeles behagelig å håndtere. Den er enkel å betjene ved hjelp av de tre knappene på toppen, og vi fant ut at menynavigasjonen var selvforklarende. Du kan velge mellom tre forskjellige fargemodus og fem bildeoptimaliseringer, f.eks. søkemodus.

Strømforsyningen består av to 18650 batterier (og lader), som er inkludert i leveringen. I testen var batteriets levetid på 8 timer og 21 minutter.  Dette gjør NW100 til en ekte og praktisk enhet med dobbelt bruk. Mange konkurrenter klarer bare to timer med de små CR123-batteriene og bare slukker uten forvarsel. Batterinivåindikatoren fungerer bra med Noblex. Hvis bare et enkelt batteri er tilgjengelig, betyr det ikke noe. Enheten kan også stå på «ett ben». Batteriene kan også byttes ut når enheten er installert.

Hvis du vil, kan du ta bilder og videoer. Disse må senere lastes ned til PC-en ved hjelp av en USB-kabel. Gummibelegget på NW100 har et robust utseende og ifølge produsenten er den vanntett. Garantien er tre år.

Det viktigste er skuddtesten:

En termisk kikkert må levere gode treff og med skudd som kan repeteres. Vi var i begynnelsen skeptiske til bajonettadapteret. Vi skjøt på et mål 95 m unna og ble overrasket. Testvåpenet var en Blaser R8 i kaliber 30-06 med en Noblex N6 Inception 1-6×24 og en Ase Utra SL7i montert på.

Målet var en hylse som ble varmet av en lighter, og ble lagt i en pappeske. Før skyteprøven justerte vi Rusan-adapteret horisontalt og satte på klemmen riktig. Etter hvert skudd ble NW100 fjernet fra våpenet og satt på igjen ved hjelp av bajonettadapteret fra Rusan.

Skuddbildet taler for seg selv og skaper tillit til enheten. Løsningen med Noblex-adapteret var repeterbart i testen. Du må huske at du skyter mot et relativt lite mål via en skjerm. Dette kan på ingen måte sammenlignes med et skudd med et kikkertsikte med høy forstørrelse. En annen fordel er at det ikke var behov for å omjustere.

Et kontrollskudd er ALLTID nødvendig for å bekrefte dette. Hvis dette ikke er tilfelle, kan du justere om i menyen.

Konklusjon:

NW100 fra Noblex er en vellykket enhet med dobbelt funksjon. Spesielt for jegere som er på jakt etter en «flerbruks» -løsning, fordi det ikke er nødvendig med noe ekstra justering for å bruke den. Kikkerten fungerte utmerket i testen og har god bildekvalitet. Den er robust, kompakt og har relativt lav vekt.

Egenskaper

  • Kan brukes som et monokulært observasjonsapparat, eller som tilbehør på måloptikk, teleskoper eller kikkersikter
  • Lavt strømforbruk med brukstid på opptil 8 timer
  • High-definition sensorsystem med fabrikkkalibrering
  • Tilgjengelig med optiske forstørrelser på 1,8 eller 2,5
  • 8x digital zoom
  • AMOLED-skjerm i høy oppløsning for krystallklare bilder
  • Enkelt driftskonsept
  • Vanntett metallhus med gummibelegg
  • Multifunksjonelt grensesnitt for å koble til en ekstern strømkilde
  • Tar opp bilder og videoer
  • Utviklet og produsert i Tyskland

Inkludert i leveringen

  • Bæreveske
  • 2x oppladbare batterier og batterilader
  • Omfangsadapter for Rusan ARM52
  • Tilkoblingsledning
  • Rengjøringsduk og bruksanvisning.

Tekniske data

Lens focus [mm] 50 35
Ø Lens [mm] 47 32
Detector ASi ASi
Detector resolution [pixel] 384 x 288 384 x 288
Pixel size [μm] 17 17
Calibration automatical automatical
Frame rate (Hz) 50 50
Display technology OLED OLED
Display resolution (pixel) 1024 x 768 1024 x 768
Optical magnification 2,5x 1,8x
Digital zoom (continuous) 1x to 8x 1x to 8x
Weight (grams) 520 480
Battery 2 x 18650 2 x 18650
Runtime (hours) up to 8 up to 8
Powerbank USB yes yes
Image/video storage (internal) yes yes
Dimensions L x W x H [mm] 187 x 62 x 70 168 x 62 x 70
Warranty [years] 3 3
Article number 51006 51007

Kilde:

https://www.geartester.de/berichte/noblex-nw100-dual-use-warmebildkamera-made-in-germany

https://www.noblex-germany.com/index.php/en/products/118-category-en-gb/products/thermal-vision/noblex-nw/228-noblex-nw-100

Instruksjonsbok: https://www.noblex-germany.com/images/fileadmin/content/a_noblex_bilder/NOBLEX_NW100_ia.pdf

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.