NITEHOG Viper termisk clip-on sikte

NITEHOG Viper termisk clip-on sikte

NITEHOG Viper er et ekstremt interessant kompakt, lett og fleksibelt clip-on termisk sikte. Det er spesielt utviklet av jegere, for jegere. Det kan brukes som en håndholdt enhet, montert foran et kikkertsikte eller annen optikk, inkludert kameraer. Men dens fleksibilitet betyr også at Viper kan ha flere profesjonelle bruksområder.

Mens mine venner tester NITEHOG Viper på jaktrifle ute i skogen, der den med rette hører hjemme så fikk jeg en vill idé.

 

Jeg fikk tid til å evaluere dette lille og superkompakte termiske siktet på et mer "proff" nivå. Dette foreslås også av produsenten, som viser sivil observasjon, vakthold og andre utendørsaktiviteter enn jakt som mulig bruk av denne fleksible enheten.

Sensoroppløsningen som tilbys av NITEHOG A-Core bildebehandlingsmotoren er mer enn anstendig. Det toppes den av en rask, progressiv 60 Hz oppdateringsfrekvens, som gjør Viper superrask eliminerer visningsforsinkelse og bildespøkelse. Dette er virkelig i sanntid og er avgjørende for profesjonell bruk. Interlacing ville doble oppdateringsfrekvensen, men ville også introdusere artefakter og spøkelser ved gjengivelse av objekter i rask bevegelse.

NITEHOG Viper er liten og lett

 

Jeg testet NITEHOG Viper på en 7,5” DR-15 SBR (Short Barreled Rifle) i 300BLK; det er en ekstremt kompakt våpen (Franco Palamaro, © F.PALAMARO)

Den er under 300 g med batteri og mindre enn 14 cm lang. Det måler kun 133x63x46 mm totalt.

Det er en enkel og veldig spartansk enhet, som tilbyr et funksjonssett som inkluderer det essensielle og ikke mer. Det har ingen komplekse menystruktur og ingenting som kan distrahere brukeren og gjøre det vanskelig å bruke når det teller. Det intuitive menysystemet er enkelt å følge og betjene selv for brukere som nettopp har skummet håndboken.

Hele enheten betjenes ved hjelp av et enkelt toppmontert panel med tre knapper med multifunksjonstaster. NITEHOG Viper mangler noen "funksjoner" som faktisk kan komme til nytte, for eksempel A/V-opptak og fjernbetjening. Men for å fortelle sannheten, følte jeg ikke behov for disse når jeg testet elektrooptikken. Det grunnleggende er der med et par fargepaletter, for eksempel rødglødende og isoterm, og den vanlige hvite eller svarte varme. Den kan zoome opptil 4x i observasjonsmodus.

Fiffig og god kvalitet bildeforbedringer er valgbare. Dette er  "Image Razor" som behandler rå bildet fra sensoren for å sikre klart og skarpt bilde under en rekke miljøforhold som tåke, regn, snø, røyk og totalt mørke. Den gjør nettopp det og den kan stilles inn til å fungere på ønsket nivå i enhver driftsmodus.

Det er verdt å merke seg at den har to forskjellige bruksområdene. Den ene er som en håndholdt enhet, som ikke trenger ekstra programvare for å brukes. Den andre er en som clip-on enhet for kikkertsikter. Den skiller seg hovedsakelig ut fra hvordan den gjengir bildet på OLED-mikroskjerm med 1024×768 oppløsning. I observasjonsmodus brukes hele skjermens overflate, og oppskalerer utdataene til 320x240 piksler @ 12-mikron pitch mikrobolometersensor for å dekke hele den brukbare oppløsningen til skjermen. Ved clip-on modus skalerer bildet kun til midten av OLED-en, slik at den er mer kompatibel med forstørrelsen i kikkertsiktet. En annen forskjell er åpenbart at digital zoom (2x og 4x) er deaktivert, og alle menyvalg vises i midten av bildet, i stedet for på siden.

Robustheten til elektrooptikk betyr mye i et Pro-scenario og i dette er Viper ganske sjenerøs. Den er bygget av magnesiumlegering og har en IP-66 ugjennomtrengelighetssertifisering. Batteriet er lett tilgjengelige 18650 Li-Ion oppladbart batteri, og kan drive Viper i opptil 5 timer. Det er ekstremt enkelt å bytte batteri og kan gjøres med Viper montert på kikkertsiktet.

For å montere NITEHOG Viper til et kikkertsikte eller annen optikk trengs det en adapter ring. Produsenten tilbyr et stort utvalg av adaptere som hver er kompatibel med et annet objektiv. Disse er spesialbygget av spesialisten Rusan. Jeg bestilte en 30 mm adapter for å kunne bruke den med et standard GECO Black kikkertsikte med variabel forstørrelse og  med et Leupold 1x24 Prismatic. Det overrasket meg at det viste seg som en morderoptikk med Viper, på grunn av sin superkompakte størrelse.

Leupold/Viper-kombinasjonen ble montert på et pro-skytevåpen 300BLK kaliber 7,5” semiauto SBR. Hele pistolen er mindre enn 56 cm lang.

Den lavprofilerte formen gjør at det ikke er noen uhåndterlige og vanskelige fremspring. Germanium-objektivet strekker seg ikke over munningen på våpenet. Vekt og balanse er heller litt mot snuten, men totalt sett er det nesten ubetydelig, og om noe hjelper det med å holde snuten nede når du skyter. Dessuten er den perfekt kompatibel med standard "korte" bærevesker for VIP-beskyttelse og livvakt lag.

Betjening av de tre knappene på kontrollpanelet er tilgjengelig med venstre hånden, som ikke beveger seg bort fra å holde i skytevåpenet.
Det som er bemerkelsesverdig er sikte- og skyteopplevelsen med åpne øyne. Jeg testet NITEHOG Viper montert på en Leupold med  1x forstørrelse, og Viper har også en perfekt 1x bildegjengivelse i okularet. Jeg kunne "smelte sammen" bildet på venstre øye med det termisk bildet på skjermen i Viper gjennom det røde opplyste trådkorset med mitt siktende høyre øye.

I urbane scenarier, i hendene på politiet eller spesialagenter, der det er skarpe kontraster på grunn av gatebelysning, billykter og butikkvindulys, er termobildet til NITEHOG Viper perfekt for å identifisere vanskelige og farlige situasjoner. Dersom det er nødvendig kan den fjernes i løpet av sekunder, slik at pistolen er klar til bruk med sin primære dagtidsoptikk. 

Nullpunktet i siktet er bevart, og standardavviket på mindre enn 3 cm på 100 meters avstand i ut-av-esken-tilstand, uten justering. Det er tilstrekkelig for et LE MOUT-scenarier som sjelden overstiger 30 meter. SWAT Team-offiserer har vært imponert over den beskrevne optikk+pistolpakken, og håndterer og kjører den gjennom et par lette øvelser før de spesifikt bekreftet at Viper er "godkjent".

NITEHOG Viper-testen i et «profesjonelt miljø»


Bare tre multifunksjonsknapper brukes til å betjene NITEHOG Viper fullt ut. Den interne menyen er  enkel og intuitiv å navigere. For å avslutte min lille test med NITEHOG Viper i et hypotetisk LE og Professional-bruksscenario, kan jeg bekrefte at denne kompakte optikken har stort potensiale og yter veldig bra. Prisen er overkommelig og fleksibiliteten til Viper er i stand til å få den til å skinne selv i hendene på profesjonelle yrkesutøvere. 

Fritt oversatt fra: https://www.all4shooters.com/en/hunting/optics/nitehog-viper-thermal-clip-on-optic/

 Importør til Norge er: http://www.kikkertsalg.no

Les også denne testen: https://www.kikkertsalg.no/jakt-med-nitehog-viper-clip-on/

 Produsenten: https://nitehog.com/products/viper/

 

 

 
 
 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.